Woensdag 19 februari jl. vond er in Het Laer in Ommen een geanimeerde ontmoeting plaats tussen Wouter Koolmees (financieel specialist 2e Kamerfractie voor D66) en de ondernemers uit het Vechtdal. Deze druk bezochte politieke bijeenkomst gaf een goed beeld van wat er leeft onder ondernemers en hoe de Haagse politiek daar op reageert. Koolmees gaf een kritische beschouwing over het kabinetsbeleid, maar benoemde ook de voortgang die gemaakt wordt met de hervormingen die in het lente-akkoord van vorig jaar, mede met steun van D66, werden ingevoerd. Dit akkoord heeft inmiddels geleid tot belangrijke resul-taten, op het terrein van onderwijs, sociale zekerheid, het ontslagrecht, de hypotheekrente en de hervormingen in de gezondheidszorg.
Economie groeit weer
Volgens Koolmees wordt het nu aan alle kanten zichtbaar dat de economie aantrekt. De huizen-markt komt weer in beweging, in de bouwnijverheid is een lichte groei zichtbaar en het consumentenvertrouwen neemt weer toe. Belangrijke signalen die zich overigens nog niet vertalen in een afname van de werkeloosheid. Maar nu op het terrein van de sociale zekerheid maatregelen zijn genomen, zoals versoepeling van het ontslagrecht en allerlei stimule-ringsmaatregelen, vertaalt de D66 visie zich ook in het regeringsbeleid.
Kritiek kwam er van twee ondernemers in de bouw die spraken over misbruik van regelingen die leiden tot een valse concurrentie. Gedoeld werd op ZZP’ers die met subsidie van het UWV tegen een laag tarief aan de slag gaan of de stimuleringsregeling voor het in dienst nemen van oudere werknemers. Het antwoord van Koolmees hierop was dat misbruik van regelingen natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn maar dat deze maatregelen vooral bedoeld zijn om de economie weer vlot te trekken, wat nu ook zichtbaar wordt.
Andere rol voor gemeente
Koolmees betoogde verder dat de hervormingen er toe leiden dat de rol van gemeentes steeds groter wordt en dat de invloed van “Den Haag” daardoor zal afnemen. De overheveling van de WMO en de jeugdzorg is daar een voorbeeld van. Hij waarschuwde vooral voor gemeenschappelijke regelingen die door gemeentes onderling worden aangegaan, waardoor de democratische controle dreigt te verdwijnen. Meer bestuurskracht dichter bij de burger is nodig en kan verkregen worden door samenvoeging van gemeentes naar een grotere schaal. Zijn advies was daarom vooral om als D66 daarover een helder standpunt in te nemen